SEO & Google AdWords
Ring på: 22 14 57 38

Grundlæggende SEO

I denne uge fik jeg en henvendelse fra en start-up virksomhed, der ønskede at vide mere om mine seo konsulentydelser. Som så mange før dem, havde de bygget en website og undrede sig nu: “Hvorfor dukker vores website ikke op i Google for de søgeord, der er relevante for vores virksomhed?”

Efter en kort gennemgang af denne hjemmeside, blev det hurtigt klart, hvorfor den ikke dukkede op på alle søgeord: Der var stort set ingen brug af disse søgeord i indholdet på hjemmesiden, heller ikke i title-tag og der var næsten ingen links til hjemmesiden (den havde kun været på nettet i seks måneder).

Mit råd til virksomheden var i første omgang at sætte sig ind i, hvad grundlæggende søgemaskineoptimering egentlig er for noget, for derefter at være bedre rustet til at gå ud og investere i ekstern konsulenthjælp. Et det nu nødvendigt? Det er min erfaring, at en kunde, der ved hvad tingene drejer sig om, har en meget større forståelse for de ydelser de efterfølgende skal købe. Det er svært at købe noget, du ikke forstår, og det kan også være farligt at outsource uden at forstå, om konsulenten virkelig laver det nødvendige arbejde for at hjælpe dig med at opnå resultater.

Jeg har efterhånden beskæftiget mig med SEO i mange år og derfor tager jeg en gang imellem en masse ting for givet og glemmer, at de grundlæggende faktorer i SEO først skal være på plads hos kunden, før man får et rigtigt godt konsulent-kundeforhold. Så her har du nogle SEO tips og nogle af de grundlæggende faktorer:

Domæne
God SEO (og en god forretning på nettet) starter med et godt domæne. Ideelt set har du et domæne, der har været på nettet et godt stykke tid (gerne mindst to år) og som indeholder det eller de mest konkurrencedygtige søgeord, du ønsker at optimere imod. Sælger du oscilloskoper vil det bedste domæne være oscilloskop.dk. Mindre kan gøre det – men det er en meget stor fordel, såfremt dit vigtigste søgeord indgår i domænenavnet.

Søgeordsanalyse
Et af de søgeord føromtalte start-up virksomhed var interesseret i, var der kun 100 søgninger af om måneden ifølge Googles søgeordsværktøj. Derfor er en analyse af dine potentielle søgeord så kritisk. Forestil dig at bruge en masse tid eller penge på SEO og når du så opnår den eftertragtede topplacering i Google finder du ud af, at den kun giver 50 nye besøgende på din hjemmeside om måneden – et antal besøg, du sikkert havde kunnet købe billigere andre steder.

Det er ikke kun vigtigt at vælge søgeord, der giver meget trafik til hjemmesiden. Det skal også være trafik, der konverterer – altså klik, der skaber leads og/eller salg. Både kvantitet og kvalitet er således vigtig.

Konkurrentanalyse
Søgeordsanalysen er vigtig for at fastslå søgevolumen og evnen til at konvertere. Men du er ikke alene i søgemaskinerne – du har masser af konkurrenter på de enkelte søgeord. Inden man starter en søgemaskineoptimering er det derfor også relevant at se på hvordan konkurrentsituationen er på markedet og de enkelte søgeord, så man ikke begiver sig ud i en opgave, der er ikke er pengene værd.

Start-up virksomheden, jeg tidligere omtalte, havde syv sider med indhold indekseret i søgemaskinerne og kun fem backlinks, mens den øverste konkurrent (for de søgeord, der er ikke søges så ofte) havde 274 sider med indhold og ca. 2.000 backlinks. Et noget svært udgangspunkt umiddelbart!

“Content is King”
Såfremt din hjemmeside ikke har kvalitetsindhold får du problemer med at få links og trafik. Der skal løbende udarbejdes nyt indhold til hjemmesiden og tag gerne udgangspunkt i de søgeord, du har fundet i søgeordsanalysen. Og bliv ved med at forny hjemmesiden med indhold – det må aldrig blive statisk.

Hver side er unik. Så det bør title-tag’en også være på de enkelte sider og selvfølgelig relevant i forhold til indholdet. Hos start-up virksomheden var title-tag’en den samme på alle sider og i øvrigt navnet på virksomheden. Ikke heldigt! Hvis du absolut vil have dit firmanavn med i title-tag’en, så sæt det bagest. Title-tag bør ikke indeholde mere en 65 tegn, inkl. mellemrum.

Links
Links er vigtige for en god placering i søgemaskinerne. Men de skal opbygges naturligt over tid. Er der tale om en ny hjemmeside går det ikke at få en masse links fra start af – det ser unaturligt ud i Google og kan blive straffet. Opbygning af links skal ske støt og roligt.

Det er en god idé at starte med at få links fra de vigtigste kataloger som Yahoo Directory, BOTW.org og DMOZ og efterfølgende findes der en lang række kataloger, som du kan tilmelde hjemmesiden. Du kan også udsende pressemeddelelser. Endvidere kan du spørge om links fra relevante hjemmesider, portaler, blogs og anvende sociale medier. Hellere få gode, relevante kvalitetslinks end en masse ligegyldige!

Analytics
Målet for en vellykket SEO indsats er ikke placeringen i Google på de enkelte søgeord – i hvert fald ikke direkte. Hvis du ikke allerede har et statistik- og analysesystem på plads, så få det implementeret nu. Google Analytics er gratis, ret avanceret og har alle de funktioner, som 98% af alle virksomheder har brug for – så det anbefaler jeg.

Når du skal måle en SEO indsats, kan du starte med at tage udgangspunkt i trafikken fra de enkelte søgeord, før du starter din optimering og så efterfølgende spore, hvordan de enkelte tiltag og ændringer påvirker din organiske trafik. Du bør også se på om denne trafik konverterer og altså skaber salg eller leads. Til det formål kan du sætte mål op i Google Analytics.

Det er de helt grundlæggende ting i enhver seo-indsats. Hvis du vil vide mere kan du prøve vores gratis seo kursus eller ønsker du, at jeg skal hjælpe dig i gang er du velkommen til at kontakte mig her.

2 Kommentarer
  1. Fin forklaring, rigtig gode facts man rent faktisk kan bruge til noget.

    Mange tak for dette.

    Mvh Morten

  2. Tak fordi du deler. Fine forklaringer på SEO, så selv ikke garvede kan være med. Tak for hjælpen.

    Take Care
    Simon

Skriv et svar